TENREIRA LEITAL DO TRASTAMARA
A Tenreira Leital do Trastámara procede dunha cabana gandeira de 1200 vacas
nais de raza Loura Galega distribuídas en varias explotacións gandeiras
en condicións de altura sobre o nivel do mar, humidade e temperatura, ideais para a cría do gando bovino.
A alimentación da Tenreira Leital do Trastámara está composta
única e exclusivamente polo leite materno complementado con millo, herba e
pastos producidos nas propias explotacións. Esta alimentación é en nosos
días única e excepcional - calquera outro tipo de gando bovino é alimentado con
pensos e substancias de engorde que axudan ao aumento de produción e á
redución de custos - e non se ve complementada por ningún tipo de substancia que
provoque o engorde artificial do gando ou o cambio de calquera das
características naturais da carne: Sabor suave, cor rosada, pouca graxa
entreverada, gran jugosidad e brillo, máxima terneza e agradabilísimo
aroma..
A Loura Galega é a única raza cárnica con suficiente produción
de leite para aleitar os tenreiros ata a súa desteta e sacrificio á idade de
9-11 meses, momento en que a carne alcanza o seu punto ideal en combinación de
terneza e sabor. A xenerosa produción de leite das vacas nais evita o uso
de substitutivos do leite na alimentación - como o soro habitualmente
utilizado no engorde da chamada tenreira branca - e asegura a máxima calidade
e terneza da carne, mentres que o millo axuda ao seu sabor pleno, a súa cor
rosado intenso e ao brillo das pezas, revelador do seu equilibrio en graxas
monoinsaturadas e saturadas.
A cría en liberdade do gando facilita que
a carne presente unha textura natural e o xusto grao de graxa entreverada para
axudar á complexidade do seu sabor. Á súa vez o sacrificio do gando a escasos
quilómetros das explotacións libera á carne
do negativo efecto que sobre o seu sabor, terneza e cor ten a adrenalina
producida polo gando cando se ve sometido ao sufrimento do transporte en
vivo prolongado que se dá noutras carnes.
A calidade xenética da Tenreira Leital do Trastámara, o seu crecemento en liberdade nun hábitat natural geoecológico privilexiado e, sobre todo, a súa exclusiva alimentación, teñen o seu
reflexo nunha carne que non solta auga ao ser cociñada e de características
inigualables: Sanda, de alta dixestibilidade, plenamente compensada en terneza e
jugosidad, cun delicioso e persoal sabor: Equilibrado, amplo, con
prolongado e moi agradable final.
|